Kırmızı pancar, ıspanakgiller ailesinden olan, yumru kökü çok lezzetli ve sağlığa son derece faydalı toprak altında yetişen bir kök sebzedir. Kırmızı renkli besinlerin kansere ve kalp damar hastalıklarına karşı bilinen koruyucu etkileri çoğunlukla kırmızı lahanada olduğu gibi antosiyanin içeriğine bağlıdır. Kırmızı pancara bu rengi veren ise betalain grubu maddelerdir ve bu açısından eşşizdir.

Birçok besinde bulunmayan, hücreleri, enzim ve proteinleri koruyan betalain grubu bir madde içerir. Bu maddenin iç organları koruyucu, kalp damar hastalıkları gibi kronik hastalıkları engelleyici çok büyük faydası vardır. Yalnız bu fayda, betalainleri vücudunuzun kullanabilme yeteneğine bağlıdır yani genetik yapınızla ilgilidir.

Yapılan bazı çalışmalarda pancarda bulunan nitrat denilen maddenin vücutta nitrik oksite dönüşerek damarları genişlettiği, kan dolaşımını kolaylaştırdığı, tansiyonu düşürdüğü gösterilmiştir.

Pancar çok yüksek miktarda kalsiyum emilimini engelleyebilmesine rağmen eklem ve dokuların etrafındaki birikimden kaynaklanan artriti önleyebilir. Yüksek miktarda alkalin içeren pancasr suyu buradaki birikintilerin ortadan kalkmasına yardımcı olur.

Anemi kanda hemoglobin düzeyinin düşük olmasıyla ilgilidir. Pancar fosfor, magnezyum, potasyum, kalsiyum, iyot, bakır, yağlar ve B1, B2, B6 ve P vitaminleri açısıdan oldukça zengindir. Bunun yanında niasin açısından da zengindir. Dolayısı ile bütün bu vitamin ve mineraller enemi hastalığının giderilmesine yardımcı olur. Demans hastalığı yaşlanmayla birlikte ortaya çıkan bir çeşit unutkanlık hastalığıdır. Hastalık ilerledikçe kişi normal rütün şeyleri bile yapmayı unutur. Pancarın bu hastalığı tedavi ettiği düşünülmektedir. Pancar kolin içermektedir. Çok önemli bir besin olan kolin, kas hareketi, bellek, zihinsel işlevler ve uykusuzluk problemleriyle mücadelede yardımcı olur. Bunun yanında hücre zarı yapısını korumak, sinir impulslarının iletişimini  kolaylaştırmak, yağ emiliminine yardımcı olmak ve enflamasyonu azaltmak için yardımcı olduğu bilinmektedir.