Kollajen (kolajen / kollojen) hareket sisteminin yapı taşlarını, özellikle kemik, kıkırdak, lif ve eklemleri oluşturan bir protein türüdür. Bu protein birbiri üzerine sarılmış üç alfa zincirinden meydana gelir. 19 tane değişik tipi tanımlanmış olup, tip I, tip II şeklinde isimlendirilir. Bu çeşitlilik maddenin moleküler yapısından kaynaklanmaktadır.

Kollajen kaslar, kemikler, tendonlarbağlar, gibi vücut dokularını destekler ve bu dokuların birbirleriyle bağlantı kurmasını sağlar. Kollajen vücut dokularına sıkılık ve güç vermek için elastin maddesiyle birlikte görev yapar. Cildi sıkılaştırır, esnek yapar ve daha genç görünmesini sağlar. Bazı insanlar yaşları ilerlese de diğer insanlara göre daha genç görünür. Bunun en temel nedenlerini  ciltteki kollajen üretiminin doğal olarak daha fazla olmasıdır.

Narenciye, kırmızı sebzeler, böğürtlengiller, turuncu sebzeler, ananas, sarımsak, yeşil sebzeler, yumurta beyazı ve balık kollajen artırıcı bir diyette tüketilmesi gereken besinlerdendir.

  •  İnsan vücudundaki proteinin yaklaşık %30’unu oluşturur.
  •  Kollajen, vücutta en sık ciltte, kemiklerde ve bağ dokularında bulunur.
  • Deriye kuvvet ve yapı verir ve ölü cilt hücrelerinin değiştirilmesinde rol oynar.
  • Kollajen yara bölgelerindeki hücrelerin yenilenmesinde rol alır.