52017Kas

Kekik Ekstresi

Kekik hakkında yapılan araştırmalar kekiğin antimikrobiyal etkinliğe sahip olduğunu göstermektedir. Eski dönemlerden itibaren en çok salgın hastalıklara karşı kullanılan kekiğin bugünde birçok farklı özelliği ve etkinliği yapılan araştırmalar sonunda ortaya çıkmaktadır.

Kekik latince Thymus Vulgaris olarak bilinir. Ülkemizde yetişen kekik türleri arasında Origanum, Thymus, Thymbra, Saturaje, Sideritis ve Salvia gibi çeşitler bulunmaktadır. Kekik yetiştiriciliği ülkemizde önemli yer tutmaktadır.

Elliden fazla kekik çeşidi olmakla birlikte bunların 21 tanesi sadece ülkemizde yetişmektedir. Ülkemizde yetiştiği bölgeye göre izmir kekik, beyaz kekik, kara kekik, sivri kekik ve dağ kekik diye adlandırılan kekik çeşitleri vardır.

Kekik gıda ürünlerinin saklanmasında da kullanılabilecek özelliktedir. Kekiğin içindeki maddeler gıdalardaki bozulmayı önlemektedir. Normalde besinlerin bozulmasını önlemek için kimyasal maddeler kullanılmasına rağmen bu maddeler sağlığımız için olumsuz etkiler taşır. Kekik otu içerdiği maddelerle besinlerin bozulmasını doğal bir şekilde önlediği için kimyasal katkı maddelerinin taşıdığı proplemlerden de sağlığımızı korumuş olur.

Kekik bitkisinin kendine özgü kokusu içeriğinde bulunan timol ve karkavol dan ileri gelir. Doğal antibiyotik niteliğine sahip timol bazı tıbbi ilaçların içeriğinde de yer almaktadır.

Taze veya kurutulmuş bitkiden ayrılan yaprak ve çiçekler ve bunlardan hazırlanan etkili dozda preparatlar kullanılır.



Yanıtla

E-mail adresiniz açık olarak paylaşılmayacaktır. Doldurulması zorunlu alanlar işaretlidir. *