B3 vitamini başta ‘Niasin’ olmak üzere Nikotinik asit ya da Nikotinamid olarak da bilinmektedir. Suda çözünebilen vitaminler arasındadır. Isıya ve ışığa karşı dayanıklıdır. Yüksek ısıda bile vitamin özelliklerini koruyabilmektedir.  B3 Vitamini diğer adıyla ‘Niasin’ vücudun enerji üretiminde önemli rol oynar.

Eksikliği ‘pellegra’ hastalığına neden olmaktadır. Pellegra deride kızarıklık (dermatit) ishal ve zihin bulanıklığı bunama gibi belirtileri olan bir sinir sistemi rahatsızlığıdır. B3 vitamini bu hastalığı önleyici nitelikte olduğundan pellegra preventive (pellegraya karşı koruyucu) ifadesinin baş harflerinden oluşturulmuş olan PP vitamini ismiyle de bilinir. Niasin eksikliğinde depresyon halsizlik ve iştahsızlık da görülür.

B3 Vitamini karbonhidrat kullanımını ve kan dolaşımını düzenler. Cilt sağlığında da görev almaktadır. Sindirim sistemi ve sinir sistemi için faydalı etkileri bulunmaktadır. Metabolizma bu vitamin sayesinde hızlanır. Kalp sağlığında da görev alan niyasin, sağlıklı bir derimizin olması için de uğraşır. Şizofreni ve benzer zihinsel hastalıklarda da tedavi edicidir. Östrojen ve testesteron gibi cinsel hormonların sentezinde önemli rol oynar.

Niyasinin fazla alınması durumunda ise karaciğer fonksiyonlarında bozulma ve deride yanma gibi çeşitli deri hastalıkları ve mide rahatsızlıkları görülebilir. Temel olarak kolesterolün düşürülmesine, kan şekeri düzeyinin korunmasına, hücrelerdeki genetik işlevin devamına ve gıdalar yoluyla alınan yağın işlenmesine yardımcı olur. Ayrıca diğer B kompleks vitaminleri gibi vücutta enerji üretimi için gereklidir.

B3 vitaminini barındıran doğal yiyecekler hayvansal besin ve baklagillerdir. Başlıca kaynakları da dana eti, tavuk, brokoli, mantar, karnabahar gibi şifalı bitkiler, balık, havuç, pirinç, peynir, fıstık, makarna, yumurta, balık, süt, patates, ekmek ve domatestir.